Adelboden-Lenk: Voor elk wat wils in het Berner Oberland

Reportages NL

Wintersport

Zwitserland

Roel Van de Water

De zon schijnt ook in Adelboden

Voor mensen die vertrouwd zijn met Oostenrijk en Frankrijk, kunnen de Zwitserse gewoonten en zeden wel eens raar overkomen. Eén dorp met drie afzonderlijke skigebieden, uitgebaat door drie aparte liftmaatschappijen en dus elk met een eigen skipas? In Adelboden kan het. Niet getreurd echter want met een iets ruimere skipas, die ook in de kleinere gebiedjes geldig is, mag je meteen ook de berg over skiën naar Lenk. Op die manier leg je op de ski's in een goed uur een verplaatsing af waar je met de auto anderhalf uur voor nodig hebt!

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de twee via pistes en liften verbonden dorpen aardig van karakter verschillen. Typisch Zwitsers zijn ze beide, maar toch elk op zijn eigen unieke manier.

Adelboden

Reuzenslalom op de Chuenisbärgli

Bij Iedereen die wat met skisport bezig is zal de naam Adelboden wellicht wel een belletje doen rinkelen:  elk jaar in januari suist de mannelijke wereldtop daar de berg af voor een halsbrekende reuzenslalom. Deze wedstrijd staat bekend (berucht?) als zowat het moeilijkste reuzenslalomparcours van het wereldbekercircuit. Tijdens de wedstrijd worden snelheden tot 100km/u gehaald en dat mag je gerust uitzonderlijk snel noemen voor deze discipline. Het feit dat de FIS zo'n 10 jaar geleden de organisatoren dwong de start (omhoog) te verplaatsen zit daar wellicht voor iets tussen. Vanuit het starthokje, dat gewoon midden op de piste staat, duik je nu meteen de diepte in. Zelfs voor een geoefende skiër is de versnelling ronduit indrukwekkend te noemen.

Is die ene piste dan alles wat het gebied te bieden heeft? Uiteraard niet! Hoewel de lift die je naar de wedstrijdpiste brengt wat afgelegen ligt van het centrum, is er van daaruit makkelijk verbinding met de rest van het aaneengesloten skigebied van Adelboden-Lenk. Dankzij een nieuwe lift is de verbinding zelfs nog vlotter geworden. Dat moet je ze nageven, de Zwitsers: je betaalt een cent maar veel van dat geld wordt nog steeds actief geïnvesteerd in de infrastructuur.

Eten eskimo's Inuït kaasfondue?

Kaasfondue in een iglo

Over infrastructuur gesproken: in één van de perifere kleine skigebiedjes van Adelboden vinden we een wel héél bijzonder staaltje daarvan. Na een rit met de kabelbaan kom je op de Engstligenalp uit, een hoogvlakte van meer dan anderhalve kilometer lang en quasi vlak. Om van de ene naar de andere kant te geraken loopt er een treklift met lange staven die je vastneemt en je naar de andere kant meesleept. Aangezien het effectief een vlakte is bedient één lift beide richtingen. Hoe ingenieus in zijn eenvoud dat ding ook mag zijn, het blijft toch een beetje raar die eerste keer. De tweede keer eigenlijk ook nog.

Ingevroren bloemen aan tafel

Zo een vlakte leent zich ook uitermate voor die andere vorm van skiën. Geen grote en steile hellingen maar kilometers loipen, en dat op een hoogte, maken van dit plaatsje ook een geliefkoosde langlaufstek. Door zijn ligging verscholen voor de wind en pas in de namiddag in de volle zon, blijft de sneeuw hier ook langer dan elders in de omgeving van goede kwaliteit. Het late seizoen is hier dan ook een topperiode.

Oh ja, die eskimo's, correctie, Inuït. Op diezelfde vlakte staat het grootste iglorestaurant in Europa. Tot 240 personen kunnen hier aanschuiven voor het hoofdgerecht, een heerlijke kaasfondue. Reserveren is aangewezen want ondanks de grote capaciteit en de beperkte bereikbaarheid (de kabelbaan stopt om 18u om telkens een paar ritten te doen om 19u30 en om 22u) is deze prachtige omgeving een bijzonder populaire locatie voor een diner in een aparte sfeer.

Lenk

Lenk in de late namiddag

Als je doorskiet over de Sillerenmühl en Hahnenmoos kom je in het gebied van Lenk terecht. Lenk heeft een heel ander gezicht dan Adelboden. Het dal is breder en wat vlakker en vaak is de hemel er ook blauwer. Als er in Lenk wolken hangen, dan komen ze doorgaans van Adelboden. Dikwijls blijven ze er echter ook hangen en schijnt in Lenk de zon terwijl de andere kant door de mist probeert te bijten.

Overal off piste mogelijkheden langs de pistes in Silleren

De minder steile flanken rondom Lenk zorgen er meteen ook voor dat het skigebied zelf een andere uitstraling heeft. De zonnige vallei leent zich uitermate voor gezinnen en misschien iets minder sportieve skiërs. De pistes bieden nochtans veel verscheidenheid en het is de ideale locatie om op een veilige manier je eerste stappen buiten de piste te zetten.
Zowel Adelboden als Lenk, en bij uitbreiding het hele Berner Oberland overigens, bieden spectaculaire en talloze toerski mogelijkheden, tot in Wallis en verder.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.