Lage maar waterdichte wandelschoen

Trekking

Bruno Koninckx

Merrell Speed Eco

Wat schoeisel om te wandelen of trekken betreft, lijken er twee belangrijke tendensen te zijn: sommige mensen blijven zweren bij hoge, echte bergschoenen, terwijl anderen zowat alles doen met lichte trailrunners. Daartussen zitten echter de gewone lage wandelschoenen, die volgens ons in heel veel gevallen een waardig compromis vormen. We testen een lage maar waterdichte schoen van Merrell.

De Merrell Speed Eco WP heeft op het eerste zicht het meeste weg van een klassieke lage wandelschoen: hij heeft een robuust uitziende onderzool waar je een uitgesproken profiel in ziet van opzij, en met de afwisseling van lichter en donkerder grijs ziet hij er ook best stoer uit. Zoals zijn naam al aangeeft, is de Speed Eco toch wel bedoeld om stevig door te kunnen stappen. Hij is nog redelijk licht, maar niet zo licht of wendbaar als een trailrunning schoen.

De 'Eco' in zijn naam dankt hij aan het feit dat de verschillende onderdelen van 30 tot 100 % bestaan uit gerecycleerd materiaal. Daar merk je uiteraard niets van. De bovenkant van de schoen bestaat hoofdzakelijk uit mesh-achtig materiaal, afgewisseld met iets stijvere stukjes. Dat maakt dat de schoen langs boven goed meebeweegt met je voet. De hiel zit wel stevig vast, dus je moet geen schrik hebben dat je voet te veel gaat bewegen in de schoen zelf.

In de bovenkant zit een laminaat verwerkt dat er voor zorgt dat je voeten niet nat worden. Ook in (ondiepe) plassen of zelfs in nat gras kregen we geen natte voeten. Helaas kregen we in minder frisse omstandigheden wel snel warme voeten, wat natuurlijk normaal is met een schoen waar laminaat in zit. Of je in een lage schoen, waar je toch misschien eerder in droge omstandigheden mee gaat wandelen, laminaat moet hebben, is een vraag die je je zeker moet stellen. Een schoen als de Speed Eco mag dat op zich wel hebben, want hij is toch wel ook voor het iets ruigere terrein bestemd.

Voor een schoen die dankzij dat laminaat toch wel voor een groot deel voor natte omstandigheden is voorbestemd, valt het dan wel vrij hard tegen dat de onderzool op natte en iets gladdere ondergronden niet echt veel grip biedt. Op rotsachtig terrein bij regenweer gleden we er toch een aantal keer mee uit. Dat geeft niet echt veel vertrouwen bij een iets meer technische wandeling waar je geregeld over stenen of rotsen moet stappen.

Op drogere en ruwere ondergronden, of in natte ondergronden zonder rotsen, doet de zool dan weer wel prima zijn best: de zool valt redelijk breed uit, zodat je een goede zijwaartse stabiliteit hebt. Het vrij uitgesproken profiel, met redelijk grote noppen in de vorm van pijlen, helpt op droog én slijkerig terrein zeker om een goede grip te hebben.

Afgezien van de slechte grip op gladde ondergronden, is de Speed Eco WP zeker een prettige wandelschoen voor iets snellere wandelingen zonder een al te zware rugzak.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.