Garmont laat je fietsen én wandelen met één schoen

MTB / Fietsen

Trekking

Bruno Koninckx

Er zijn al meer merken die geprobeerd hebben - met min of meer succes - om een schoen te ontwikkelen waar je zowel mee kan fietsen als wandelen. Makkelijk is dat niet, en vaak zijn ze dan ook eerder geschikt om te fietsen dan om te wandelen. Met de 9.81 HI-RIDE lijkt Garmont wél een goed compromis gemaakt te hebben.

Garmont noemt de 9.81 HI-RIDE een 'hybrid hiking shoe, ideal for cycling and light hiking'. Het is dan ook vanuit dit perspectief dat we de schoen enkele maanden gebruikt hebben.

Voor een fietsschoen is het héél belangrijk dat hij een stijve zool heeft om de krachtoverbrenging naar de pedalen zo goed mogelijk te doen. Daarom hebben 'echte' fietsschoenen voor een koersfiets een zool die in principe niet kan buigen. Als je niet aan het fietsen bent, is dat echter vrij nadelig als je moet stappen omdat je voet zo niet 'afrollen'. Bij een schoen om te mountainbiken is de zool daarom al iets soepelder, omdat je er toch ook geregeld even moet kunnen stappen.

Voor een schoen waarmee je recreatief moet kunnen fietsen - en die dus geen plaatjes heeft om mee aan een pedaal vast te klikken - maar ook mee moet kunnen wandelen, is het kwestie van een compromis te zoeken. Veel van dat soort schoenen zit eerder aan de kant van een echte fietsschoen, waardoor het wandelen toch vrij beperkt is. Dat is niet per se slecht, want als je echt een lange fietstocht maakt en alleen wat kleinere afstanden te voet aflegt, is een schoen met een stijvere zool zeker te verkiezen.

Garmont heeft er met de 9.81 HI-RIDE voor gekozen om iets meer richting een wandelschoen te gaan. Dit betekent onder meer dat de zool aan de stijve kant is, maar toch nog soepel genoeg om normaal en iets langer te kunnen wandelen. De onderzool is vooraan - in tegenstelling tot andere schoenen die voor dubbel gebruik bestemd zijn - ook niet 'glad' om zeker niet aan een pedaal te blijven haken als je je voet er snel van af moet doen. Hij heeft vooraan wel heel veel kleine nopjes die relatief dicht bij elkaar staan. Dit zorgt er voor dat je zeker niet aan je pedaal blijft vasthaken, maar dat je bij het stappen toch ook nog genoeg grip hebt, ook op iets gladder terrein.

Voor recreatief fietsen - zowel op de baan als op iets ruwer terrein - is de 9.81 HI-RIDE zeker geschikt. Ga je echt heel lange afstanden, en zeker gedurende verschillen dagen, fietsen, dan kijk je beter naar een alternatief met een wat stijvere zool. Garmont maakt wel reclamebeelden van een mountainbiker met deze schoen, maar voor een serieuze mountainbiketocht zouden we hem toch niet aanraden. Zeker als je veel kracht moet zetten bij het bergop rijden, is een echt stijve zool toch wel aan te raden.

Maar als je een gemengde fietstocht - of vakantie doet, waarbij je ongeveer even veel fietst als wandelt, dan is dit wel een geweldig goede schoen. Hij neemt immers een aantal kwaliteiten over van de wandelschoenen waar Garmont veel ervaring in heeft. Zo biedt deze schoen een erg goede pasvorm, waarbij je hiel dankzij de Heel Lock technologie, echt goed vastgezet wordt zonder dat het een vervelend gevoel geeft. In het hielstuk zit bijvoorbeeld ook een zachter stuk stof ingewerkt, zodat er minder kans is op blaren.

Waar de onderzool vooraan dus kleinere noppen heeft die dicht bij elkaar staan en zo wel goed op een pedaal blijft hangen zonder er aan vast te haken, heeft die zool achteraan grotere noppen die verder uit elkaar staan. Dit biedt op iets ruwer of groffer terrein een goede grip, waarbij ook aarde of slijk niet aan de zool blijft hangen. In combinatie met de voorzool is deze schoen dan ook geschikt voor verschillende ondergronden, en biedt hij ook op gladdere oppervlakten een goede grip. De tussenzool biedt een erg goede demping, waardoor deze schoen zeker ook geschikt is voor bescheiden wandelingen.

Niet onbelangrijk is dat de 9.81 HI-RIDE er ook best goed uit ziet. Hij ziet er sportief uit, maar heeft toch de allure van een vrijetijdsschoen. Dat maakt hem zeker ook geschikt als gewone sportieve schoen voor alledag of tijdens een vakantie waar je ook wel wat moet stappen.
Kleine opmerking misschien: hij heeft een redelijk dichte structuur zodat je niet heel snel natte voeten zult krijgen, maar hij is ook niet compleet waterdicht. In warmere omstandigheden kan je, zeker bij het wandelen, dan ook wel wat te warme voeten krijgen.

Als hybride fiets/wandelschoen is de 9.81 HI-RIDE dus absoluut geslaagd.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.