Biertocht bij Maredret

Trekking

Outdoorfan

Op slechts 15 minuten van Namen en een uur van Brussel is de Abdij van Maredret een uitstekend vertrekpunt voor een wandeling met familie of vrienden. De streek zit vol pittoreske plekjes waar natuurliefhebbers kunnen genieten van wandelingen in verschillende authentieke landschappen.
Wandelspecialist Julien Libert (@sentiersduphoenix) stelt op zijn blog een wandelroute van 7,5 km voor die begint bij de abdij en een gemakkelijke wandeling van twee uur biedt door velden, bossen en de beroemde Ravel de la Molignée.
In het midden van de wandeling stelt hij een pauze voor met een adembenemend uitzicht op het kleine dorpje Sosoye.

Molignée
De wandeling begint bij de abdij en stort zich meteen in een kleine, steile vallei met een bergachtig gevoel. Om er te komen, moet je een koeienweide oversteken. Het pad is prachtig, maar een beetje glad bij nat weer. Eenmaal bij La Molignée klimt de route weer omhoog naar de oude spoorlijn, nu bekend als "Ravel" en beroemd om zijn draisines.

Net zoals in de bergen
Kort voor het dorp Sosoye beklimmen we de beroemde Montagne de Sosoye, ook bekend als Montagne de Ranzinelle. Dit prachtige uitkijkpunt domineert het prachtige dorp en is een van de mooiste in de regio Namen. Het herbergt vele zeldzame planten, waaronder orchideeën en zomen, en een prachtig eikenbos van kalksteen. Een droomplek voor een picknick.

Sosoye is een van de mooiste dorpen van Wallonië en de inwoners staan bekend als de 'Montagnards'. De terugweg naar Maredret voert je door bos en platteland naar de abdij. Onderweg naar boven is het veranderende landschap prachtig en soms verrassend.
Bij aankomst is een bezoek aan de abdij en een proeverij van het recent gecreëerde bier een must.

Alle praktische informatie over deze wandeling is beschikbaar op Julien's blog https://www.sentiersduphoenix.be/rando-biere-de-labbaye-de-maredret/ .

Bidden, stilte en verlichting
Gelegen in de regio Entre-Sambre-et-Meuse, in het hart van een uitgestrekt domein van 15 hectare, werd de abdij van Maredret, een juweeltje van neogotische stijl, in 1893 gesticht door Agnès de Hemptinne en zes nonnen. Een twintigtal nonnen leeft er vandaag de dag nog steeds in bijna-autarchie, dankzij de moestuin, boomgaard, geiten, kippen, waterbron en natuurlijk de medicinale tuin.

De abdij verwelkomt dagjesmensen, mensen op zoek naar spiritualiteit en eenvoud die zich hier willen terugtrekken. Anderen verblijven hier om in alle rust te studeren. De gemeenschap is zeer actief en de zusters organiseren en leiden workshops in de abdij zelf en in haar tuinen. De school voor verlichting is internationaal bekend. De nonnen reproduceren de middeleeuwse kunst van het verluchtigen van heilige teksten, waarbij ze traditionele technieken herontdekken en toepassen. Sommige van hun werken zijn zelfs tentoongesteld in New York, Londen en het Vaticaan.

Altus en Triplus
De Maredret-bieren zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Anthony Martin familiegroep en de gemeenschap van benedictijnennonnen in Maredret. Spiritualiteit en smaak zijn in perfecte harmonie samengekomen voor een reis naar het hart van spelt, kruiden en andere kostbare planten.

Het assortiment bestaat uit twee bieren: Altus (6,8% alc.) en Triplus (8% alc.).

Altus betekent hoog, verheven, edel, diepzinnig en subliem. Dit gemengde bier, een combinatie van hoge gisting en spontane gisting met wilde gisten, ondersteund door spelt en het gebruik van kruidnagel en jeneverbessen, is zeker het meest karakteristieke van het assortiment. Bij het proeven vind je toetsen van hooi en kruiden. Om zijn tweede verjaardag te vieren, is Altus nu verkrijgbaar in een prachtige zeefdrukfles van 75 cl.

Triplus is veel meer dan alleen een tripel van hoge gisting. Naast spelt nemen de kruiden van salie, galanga, laurier, Sichuanpeper en koriander het gehemelte mee op reis.

De bieren van Maredret zijn uiteraard verkrijgbaar in de abdijwinkel, maar ook in de Ferme de Mont-Saint-Jean en in de supermarkten (Carrefour, Match, Intermarché) en drankencentrales in de regio Maredret.

Fotocredits @sentiersduphoenix

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.