Oortjes met geluidsdemping

Materiaal

Bruno Koninckx

Als je tijdens het sporten graag helemaal in je 'zone' blijft, is een hoofdtelefoon om naar muziek te kunnen luisteren een goede oplossing. Veel mensen gebruiken daar een grote koptelefoon voor omdat die meer van de omgevingsgeluiden afschermt. De laatste jaren komen er echter meer en meer kleine oortjes die daar ook redelijk goed in slagen dankzij actieve geluidsdemping.

Bij ‘grote’ koptelefoons zijn zaken als Active Noise Cancellation (ANC) al bijna standaard. Bij oortjes gaat het ook die weg uit. Getuige oortjes van Huawei en Sony.De FreeBuds 4 van Huawei zijn zogenaamde open-fit oortjes. Dat hebben ze gemeen met de originele Apple Airpods, waar ze overigens heel sterk op lijken. Het zijn oortjes die niet echt in je oorholte steken met een rubberen dop. Veel mensen hebben dit laatste niet zo graag omdat dat een beklemmend gevoel kan geven, en bij open-fit oortjes hoor je ook nog wat meer van de omgeving.Voor oortjes met ANC lijkt dat contradictorisch, want die techniek is er net om omgevingsgeluid zo veel mogelijk weg te filteren. De ANC werkt dan ook niet zo effectief als bij andere ANC oortjes, en uiteraard zeker niet zoals bij een goede hoofdtelefoon. Maar je hoort wel degelijk bepaalde geluiden een stuk minder. Door je vinger even op de oortjes te houden, kan je de ANC overigens makkelijk in- of uitschakelen.Toch hebben de Freebuds 4 wel zin als je niet zo van in-ear oortjes houdt, én als je toch ook nog wilt of moet blijven horen wat er rondom je gebeurt.

Heb je geen probleem met in-ear modellen, én wil je een betere controle over het wegfilteren van omgevingsgeluiden, dan zijn de Sony 1000mx4 oortjes meer geschikt. Dankzij de rubberen dopjes - in drie maten in het doosje - houden de oortjes sowieso al beter omgevingsgeluid tegen. Activeer je dan nog ANC, dan hoor je nog een pak minder van storende omgevingsgeluiden. Nog altijd meer dan bij een goede koptelefoon zoals de Sony WH-1000XM4 uiteraard, maar het helpt toch al een stuk. de geluidskwaliteit is op zich ook al erg goed, en via de bijhorende app kan je alles nog volgens je voorkeuren instellen.De Sony’s kosten wel een goede 100 euro meer dan de Huawei oortjes, dus dat moet je ook zeker meenemen bij je beslissing. Best test je toch ook eerst of de oortjes wel goed in je oren blijven zitten. Bij Huawei is er geen mogelijkheid tot aanpassen, bij Sony kan je andere dopjes gebruiken volgens je oren. Het zal er dus ook van afhangen welke sport je beoefent, en hoe. Als je tijdens bijvoorbeeld het lopen zelf veel met je hoofd beweegt, zullen ze uiteraard sneller uitvallen. Tijdens het fietsen hadden we er zelf op zich geen last van. De ruisonderdrukking helpt dan ook tegen de wind. Uiteraard moet je er altijd voor zorgen dat je genoeg van de omgevingsgeluiden blijft horen voor de veiligheid.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.