Het onderschatte belang van goede kousen voor het skiën

Wintersport

Bruno Koninckx

Het is voor iedereen evident dat je in skischoenen of snowboard boots kousen aandoet. Maar veel mensen nemen gewoon het eerste het beste paar kousen dat wat dikker en warmer toont. Fout, want een verkeerd paar kousen kan je winterpret danig verstoren. Skikousen zijn high tech tegenwoordig, en de keuze is zo groot dat je zeker een paar kan vinden dat perfect bij je voeten en manier van skiën past.

Een goede skikous moet vooral als gegoten om je voet zitten. De betere skikousen geven een actieve steun aan je voet: op cruciale drukpunten, zoals bij de bal en de hiel, zijn ze iets anders gebreid zodat ze daar een betere steun geven. Een goede steun zorgt op zijn beurt voor een betere bloedcirculatie en minder kans op pijnlijke of vermoeide voeten. Sommige kousen hebben zelfs verdikkingen onder de voet of aan het scheenbeen. Bepaalde mensen vinden dat heel aangenaam, terwijl anderen daardoor juist krampen krijgen. Gespecialiseerde merken hebben diverse modellen met wisselende verdikkingen op verschillende plaatsen. De ene kous heeft bijvoorbeeld aan de wreef en de achterkant verdunningen, terwijl de andere daar net verstevigingen heeft. De betere merken van skikousen hebben voor zowat elke soort skiër en elke omstandigheid een aangepast paar kousen: voor recreatief skiën, carven, sportief skiën of toerskiën.

Dik of dun?

Vooral bij een beginnend of rustig skiër is het ook belangrijk dat kousen genoeg warmte bieden. Gevorderde of meer sportieve skiërs moeten er dan weer eerder op letten dat ze kousen kopen die het zweet goed wegleiden. Dit is niet alleen belangrijk omdat je anders koude voeten en een oncomfortabel gevoel kan krijgen, maar ook omdat je bij natte kousen meer kans op blaren loopt.
Veel mensen hebben nog altijd het idee dat skikousen dik moeten zijn. Er zijn zelfs nog mensen die twee paar kousen aandoen om toch maar geen kou te hebben. De goede skischoenen hebben tegenwoordig echter al genoeg isolerende eigenschappen op zich, zodat echt dikke kousen, laat staan twee paar, zeker niet meer nodig zijn. Iets dikkere kousen geven natuurlijk wel wat meer comfort. Zeker mensen met moeilijke voeten, kunnen daarom beter uitkijken naar iets dikkere kousen, of kousen met verdikkingen – maar dan wel op de juiste plaats. Een nadeel van dikkere kousen is echter dat de krachtoverbrenging van het been en de voet naar de schoen iets minder direct verloopt. Daarom zijn voor betere skiërs dunnere kousen aangewezen.

Idealiter kies je een nieuwe skischoen met een heel dunne kous. De eerste dagen of zelfs weken dat je met een nieuwe skischoen gaat skiën, doe je ook een dunne skikous aan. Als de binnenschoen dan wat meer (uit)gezet is, kan je naar een middengewicht kous gaan. Ook hier heb je een uitgebreide keuze, al dan niet met verdikkingen op bepaalde plaatsen.

Koude en geurtjes

Wie schrik heeft met een dunnere kous koude voeten te krijgen, kan best uitkijken naar kousen waar speciale stoffen of bestanddelen zijn ingeweven voor meer warmte.
Diverse kousen hebben ook speciale voorzieningen om zweetvoeten of geurtjes (zoveel mogelijk) te vermijden.
We lijsten even wat uiteenlopende modellen op.

X-Socks mikt op technologie

Het merk X-Socks speelt vooral op een technologische inslag om de zijn producten in de markt te zetten. Het komt misschien wat vreemd over om op hun verpakkingen te zien hoeveel technische spitsvondigheden ze in hun producten steken. Een klassieker bij hen zijn de ‘air conditioning’ kanalen bijvoorbeeld, waarmee je voeten en onderbenen een goede verluchting moeten krijgen.

x-socks-ski-energizer-light-skisokken

De Ski Energizer Light kousen hebben dergelijke kanaaltjes, maar ook een goede hielbescherming en een dikkere laag voor meer comfort aan het scheenbeen. Normaal zijn we niet zo’n fan van dikkere stukken in kousen, maar in dit geval hebben we er geen last van. De lichte compressie zorgt voor een goede bloedsomloop en helpt krampen voorkomen. Dit zijn erg goede kousen voor betere skiërs die vooral een goed contact willen tussen hun benen en skischoenen. Het zijn ook aanraders voor als je nieuwe skischoenen moet kopen of net gekocht hebt. Dan draag je immers best zo dun mogelijke kousen omdat je binnenschoenen sowieso nog wat uitzetten.

x-socks-ski-silk-merino-lady

Een nadeel van dunnere kousen is uiteraard dat ze niet zo goed isoleren. Bij de Ski Silk-Merino kous gebruikt X-Socks naast vooral kunstvezels ook een deel (37%) Merinowol en een klein deel (8%) zijde. Deze iets dikkere kousen isoleren op zich al meer, maar de Merino zorgt voor toch nog iets betere isolatie en vochthuishouding. Samen met de zijde helpt de Merino er vooral voor dat het ‘klimaat’ in je skischoenen comfortabel blijft. De kousen voelen ook zacht en aangenaam aan, al begonnen ze ons na een tijd toch een beetje te irriteren. Tegelijk heeft de Silk-Merino alle technische snufjes aan boord van de andere X-Socks kousen.
www.x-sockx.com

Klassiekers bij Thorlos

Thorlos XSKI

Thorlos is een van de betere fabrikanten van kousen en sokken voor alle soorten sporten. Ook voor wintersporters heeft een uitgebreid gamma.
De XSKI is een vrij dunnen skikous die vooral op sportieve skiërs mikt die graag een zo direct mogelijk contact met hun skischoenen hebben. Een verdikking ter hoogte van de schenen zorgt toch voor wat schokabsorptie en comfort. Opzij zijn ze dan weer heel dun, zodat er langs daar wat luchtcirculatie kan zijn. De tenen en de hiel krijg ook iets van extra bescherming, maar het directe contact met de schoen primeert toch bij deze kousen.
Aan de andere kant van het spectrum is er het SKX model bij Thorlos. Dit zijn kousen voor mensen die vooral comfort en warmte op prijs stellen, of die ietwat ‘moeilijke’ voeten hebben en wat extra bescherming kunnen gebruiken. Ook voor wat al uitgedunde (huur)schoenen zijn deze kousen aan te raden. Aan de voet zelf zijn er vooral verdikkingen, behalve in het midden onderaan. Niet voor iedereen of in alle schoenen is dit even aangenaam. Ook aan de schenen is deze kous extra dik. Kortom, de SKX is iets voor echte comfortzoekers.
www.thorlos.com

(Bijna) puur natuur bij Icebreaker

icebreaker light Cushion’

We zijn een vrij grote fan van Merino in sportief ondergoed. Deze wol geeft een heel aangenaam gevoel, houdt je goed op temperatuur en doet bijna geen geurtjes ontstaan. Deze voordelen zijn in het algemeen ook erg handig voor skikousen. Alleen moet er daar toch wel een (grotere) portie kunstvezel gebruikt worden om de kousen onder meer genoeg in de juiste vorm te houden en om je voet te doen spannen. Ook Icebreaker, een van de belangrijkste bedrijven voor Merinoproducten, doet dat. Het gamma is vrij beperkt, met eigenlijk alleen maar dunne en half dikke kousen.
Het ‘light Cushion’ model is in vergelijking met de dunne kousen van andere merken nog vrij dik, dus hier is er iets minder direct contact met de schoenen. In de plaats krijg je iets meer comfort, met verdikkingen aan de schenen, een naadloos teenstuk en wat extra spanning aan de achillespees om de kous goed op zijn plaats te houden.
Wil je nog meer comfort, dan kan je voor de Medium variant kiezen. Deze is een stuk dikker en daarmee ook warmer en meer comfortabel. Ook bij deze kousen zijn er dikkere en dunnere zones.
www.icebreaker.com

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.