Een rugzak gemaakt van bomen

Materiaal

Trekking

Bruno Koninckx

De Kanken rugzak van Fjällräven is sinds de lancering in 1978 uitgegroeid tot een wereldwijde klassieker voor schoolgaande jeugd, maar hij wordt ook veel ruimer gebruikt dan dat. Met de nieuwe Tree Kanken wijzigt het Zweedse bedrijf op zich niet heel veel aan de originele formule, op het gebruikte materiaal na. Voor het grootste deel is de nieuwe versie gemaakt van materiaal op basis van... bomen.Het idee voor de originele Kanken ontstond in de jaren 1970, toen de oprichter van Fjällräven hoorde over onderzoek dat aangaf dat er veel schoolkinderen met rugproblemen kampten omdat ze zware tassen droegen met maar één schouderriem, zodat het gewicht niet goed verdeeld was. Zijn idee was om een eenvoudige, betaalbare rugzak te maken die niet al te groot was maar toch ruimte genoeg bood om de schoolspullen in kwijt te kunnen. Sindsdien is er aan het originele concept niet enorm veel gewijzigd, maar is de rugzak ook populair geworden bij heel veel volwassenen die er gewoon hun dagelijkse spullen in kwijt willen, niet alleen in de stad maar ook voor een dagje uit.

De laatste jaren probeert ook Fjällräven zoveel mogelijk kunststof te vermijden voor zijn producten. Daarom werd ook voor deze klassieker naar een manier gezocht om hem met vooral duurzaam materiaal te maken. De keuze is uiteindelijk gevallen op stof die gemaakt wordt van vooral dennenbomen. Dat klinkt niet evident, en als we de productontwikkelaar van Fjällräven mogen geloven, was het geen eenvoudige karwei om op basis van houtpulp tot materiaal te komen waar je een rugzak mee kan maken. Uiteindelijk is de eindlaag nog versterkt door een mix van PU (polyurethaan) en wax om het materiaal slijtvaster en duurzamer te maken. Als je de Tree Kanken vastneemt, zou je in elk geval niet meteen denken dat hij op basis van dennenbomen gemaakt is. Waarschijnlijk dankzij die eindlaag voelt zelfs aan alsof hij gemaakt is van kunststof.

Voor een deel heeft men voor de Tree Kanken teruggrepen naar het originele model, maar er is wel een serieuze update gebeurd. Zo lijkt het of de handgrepen van het nieuwe model, zoals bij het originele, vooraan helemaal doorlopen tot beneden. Maar nu zijn ze op meer plaatsen vastgestikt. Op deze manier kan je er fietslichtjes in vasthaken bijvoorbeeld. Onderaan zijn de linten niet vastgestikt en zijn ze te langer of korter te maken zodat je er bijvoorbeeld een jas of iets anders mee kan vastmaken.

De Tree Kanken bestaat maar in één maat van 16 liter. Dat is niet enorm veel, dus als je naast een boel boeken en kaften ook nog een computer en brooddoos mee moet nemen, kom je er niet mee toe. Anderzijds dwingt het je natuurlijk om niet te veel mee te nemen. Met de vrij smalle en niet gepolsterde schouderriemen is het trouwens ook niet aan te raden om er veel zware spullen in te stoppen. Wil je dat toch doen, dan kan je beter de optionele gevoerde schouderriemen bijkopen die je dan over de deze bevestigd. Toch heeft men z'n best gedaan om de rugzak voor de rest zo praktisch mogelijk te maken: binnenin is er een vak waar een kleine (13 inch) computer of tablet in kan, in de voorflap zit ook nog een groot compartiment dat met een rits af te sluiten is, en aan de twee zijkanten een zakje waar je bijvoorbeeld een smalle drinkfles in kwijt kan.Waar dit rugzakje vooral bedoeld is voor (jonge) scholieren, kan je het ook zeker gebruiken tijdens dagwandelingen of fietstochtjes waarbij je niet al te veel wilt meenemen. Dankzij de robuuste stof en de waterbestendigheid kan dit rugzakje wel tegen een stootje.

Articles Liés

Gerelateerde artikels

Sports D’hiver

Rando / Escalade

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.